Thursday, April 11, 2019

σταφυλι στο ονειρο

https://xspmtkxp.blogspot.com/2019/05/blog-post_100.html

Αν και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τα ανωτέρω ζητήματα, ήδη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα σε ενημέρωση που έκανε στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη έδωσε κάποια στοιχεία για το τι πρέπει να αναμένεται και τι όχι.


Από την ενημέρωση του Ολλανδού υπουργού προκύπτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί ήδη από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017.


σταφυλι στο ονειρο


«Καθώς το πρόγραμμα λήγει στα μέσα Αυγούστου και το Eurogroup του Ιουνίου είναι το τελευταίο, πριν κάποια κοινοβούλια αναστείλουν τις εργασίες τους για τις θερινές διακοπές, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ήθελε να συζητήσει ποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος του ESM θα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία», είπε ο Ολλανδός υπουργός.


https://naygrgqk.blogspot.com/2019/03/blog-post_14.html

θεσσαλονικη πρεσπεσ χλμ

σταφυλι στο ονειρο


Αν και τόνισε πως η Ολλανδία θεωρεί πως οι παρεμβάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι, «στο μέτρο του δυνατού», εντός των ορίων της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, συμπεριέλαβε στα «πιθανά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους:



  • Τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων χρημάτων του δανείου του ESM, ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου για την αποπληρωμή των ακριβότερων διακρατικών δανείων, των δανείων του ΔΝΤ και των δάνειων της ΕΚΤ.

  • Την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP / ANFA).

  • Την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι επί τμήματος του δανείου του EFSF.

  • Την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του EFSF.


Η επέκταση των δανείων του EFSF είναι κεντρικό ζήτημα στις διαβουλεύσεις Ευρωπαίων – ΔΝΤ με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως η γερμανική πλευρά έχει υποχωρήσει από τη θέση για πενταετή επιμήκυνση και πως πλέον δέχεται να πάει στα επτά χρόνια.


Ελληνικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως η Ευρωομάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε οκταετή επιμήκυνση, κάτι που θα βελτίωνε αισθητά το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μειώνοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για την περίοδο 2031-2064!


Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πιο εύκολο για το ΔΝΤ να οριοθετήσει το βάθος της βιωσιμότητας και να πει πως το χρέος θα είναι βιώσιμο «με μεγάλη πιθανότητα» έως μια περίοδο και βιώσιμο με «όχι μεγάλη πιθανότητα» από ένα διάστημα και μετά. Αυτό είναι κάτι που κατά τους Ευρωπαίους δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα και θα οδηγήσει σε μια ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα.



φωτακησ επιγραφεσ ρεθυμνο

No comments:

Post a Comment